Lichtpuntjes

Lichtpuntjes! Ben jij bekend met deze term? Zo niet dan vertel ik je nu wat het inhoud! En hoe het jouw kan helpen! Lichtpuntjes zijn kleine dingen waarvan je vrolijk word. Dit kan van alles zijn zoals: Het tegen komen van mooie paddenstoelen tijdens je boswandeling, of ervoor gezorgd hebben dat iemand om je kon lachen. Zo zijn er nog veel meer kleine voorbeelden waarvan je vrolijk kan worden! Ben jij benieuwd naar wat het verder inhoud en of het jouw ook kan helpen? Lees dan snel verder! 😀

Waarom nou lichtpuntjes?

Zoals veel van jullie al weten ben ik een hele tijd depressief geweest. Als je je heel slecht voelt om wat voor reden dan ook! Is het heel moeilijk om de kleine dingen van het leven op te merken/waarderen. Je ziet altijd het negatieve van alles in en als er weer iets gebeurt wat jij vervelend vind, kan dat gevoel zo alles overheersend zijn. Dat je letterlijk van niets de zonnige kant meer in ziet. Ik had hier ook heel erg last van. En kreeg toen als tip van mijn psycholoog om lichtpuntjes te zoeken en die op te schrijven. Als je dit in een vorm van een lijstje bij houdt, kan je het erbij pakken op momenten dat je het allemaal even niet meer weet. Dit kan je helpen om op zo een donker moment te beseffen dat er wel degelijk lichtpuntjes zijn! En dat het niet allemaal zo zwart is als het lijkt.

In het begin is dit echt heel moeilijk, en toen ik het voor het eerst hoorde vond ik het nogal lach wekkend.. Kom op nou lichtpuntjes.. Hoe kan dat helpend zijn? In het begin schreef ik alleen wat steekwoorden op en vaak het zelfde. Ik kon niet bedenken waar ik kleine beetjes geluk van kreeg. Hierdoor raakte ik in het begin nogal gefrustreerd! Ik had het hier over met mijn psycholoog en die vertelde mij dat ik te moeilijk dacht. Ik moest het nog kleiner gaan zoeken. Denk bijvoorbeeld aan, dat je toch de was gedaan hebt, ook al keek je hier heel erg tegen op!   Of je kopje gelijk in de vaatwasser zetten in plaats van alles op je aanrecht te verzamelen. Door dit soort kleine dingen op te merken, word je lijst steeds langer.  En hoef je steeds minder moeite te doen om kleine dingen op te merken!

Om het nog duidelijker voor ogen te krijgen heb ik een lijstje met lichtpuntjes van mijzelf erbij gepakt:

  • Een spaarplan gemaakt
  • Gelachen met Haeley
  • Een wandeling gemaakt
  • Wezen sporten
  • Lekker stukje taart gegeten
  • Goed gesprek gehad met mijn psycholoog
  • Bakje thee gedronken bij mijn moeder
  • De fiets gepakt in plaats van de auto
  • Een middag dutje gedaan
  • Tijd vrij gemaakt om een boek te lezen

Enzo kan ik nog  veeeeel meer kleine dingen opnoemen waarvan je vrolijk kan worden. Niet iedereen houd ervan om lijstjes bij te houden. Gelukkig heb ik daarom ook nog een andere leuke manier waarop je lichtpuntjes bij kan houden.    Zo kan iedereen mee doen 😀

Ken je dat zwarte papier van vroeger nog? 🤔 wanneer je er op kraste met een pennetje, kwamen er allemaal kleuren onder vandaan!

Lichtpuntjes

Elke keer dat er iets moois of leuks gebeurd, zet je een stip(je). Hierdoor verschijnen er steeds meer gekleurde stippen op je zwarte vel. En maak je je leven een stuk kleurrijker! ☺

 

 

Dit zijn vellen op A4 formaat, misschien is het leuker om eerst op een klein stukje te beginnen. Hierdoor zie je eerder het effect en hou je het langer vol! Misschien heb jezelf al een manier wat hier op lijkt! Ook helemaal goed, zo lang het maar werkt.

Mij lijkt het leuk om elke zondag een lichtpuntjes rubriek te gaan posten. En ik zou het super vinden om dan ook jullie lichtpuntjes te mogen lezen. Ik hoop dat het jullie kan helpen net zoals het bij mij gedaan heeft!

Liefs,

Cindel

What about this?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *