Retreat een mid weekje ontspanning

Ik wilde al heel lang een retreat reis maken! Het leek mij heerlijk om even van alles weg te zijn en mij volledig op mezelf te kunnen focussen. Dagelijks yoga en mediteren zijn de basis om tot jezelf te komen, tijdens een retreat week! Ben jij ook benieuwd hoe mij dit is bevallen en of het ook iets voor jouw is? Lees dan lekker mee 🤗

wat is nou een retreat reis?

Een retreat reis heb je in veel verschillende soorten en maten.  zoals:

 • yoga retreats
 • meditatie retreats
 • detox retreats

Eigenlijk komt het erop neer dat je een weekend, midweek of zelfs langer weg gaat uit alle drukte. Je kan naar het buitenland gaan of in Nederland blijven. Tijdens zo een retreat heb je de tijd om je even helemaal op jezelf te focussen en weer even op te laden.  Vaak is het zo dat je tijdens je retreat niet tot weinig bezig bent met je telefoon. Sommige retreats zijn ook geheel in stilte. Hierdoor kan je minder snel botsen met je groepsleden    omdat je toch niet met elkaar praat.  Plus er zijn ook altijd mensen die gewoon echt even helemaal niks meer willen en komen voor de stilte en de rust.

Zoals ik in het begin al zei,  wilde ik al heel lang een retreat reis maken. Ik hoopte dat ik hierdoor sneller met mijzelf in contact zou komen en dat mijn hoofd wat leger zou worden. Sinds dat ik gelezen had dat retreat reizen bestaan,  ben ik maanden opzoek geweest naar een reis die aansloot op mijn wensen. Het liefst wilde ik eigenlijk naar het buitenland toe,  helaas is dit echt ontzettend duur!  En om eerlijk te zijn had ik ook geen idee of het wel echt iets voor mij was. Ik vind het helemaal niet erg om een groot bedrag neer te leggen, het is immers een investering in jezelf.

Human awakening

Na een tijdje zoeken kwam ik uit bij de site van human awakening. Op de site sprak de locatie mij gelijk aan! Niet te ver weg want het word gehouden in Overijssel en de prijs vond ik ook erg mee vallen in vergelijking met alle andere reizen die ik tegen gekomen was. Bij human awakening kan je kiezen voor een weekend, mid week of week weg! Ze hebben het hele jaar door retreats waardoor je niet op een wachtlijst komt te staan. De groepen bestaan daar max uit 12 deelnemers. De retreat word geleid door twee begeleiders: Michiel en Carolien. Beiden hele aardige mensen.

Na alles geregeld te hebben was het vorige week maandag dan zo ver! Samen met Bo ben ik de uitdaging aan gegaan. Ik hou niet zo van dingen in mijn eentje doen! En achteraf ben ik ook heel blij dat ik niet alleen gegaan ben,  aangezien dit dus een stilte retreat was…. Ik heb dit helemaal niet door gehad terwijl het overal op de site duidelijk aangegeven staat!     Lekker blond 😀

Nadat we aangekomen waren op bestemming werden we hartelijk ontvangen door Carolien. We mochten gelijk onze spullen naar boven brengen zodat we onze slaapplek op orde konden maken. Bo en ik deelden de kamer met twee andere dames. Elke kamer heeft zijn eigen badkamer. En wij hadden ook een bubbelbad er in heerlijk! Daar heb ik natuurlijk even uitgebreid gebruik van gemaakt!

Dit was mijn slaapplek.

Retrait

Hier heb ik veel geschreven. Zo kon ik alles bijhouden wat ik had gedaan en hoe ik mij voelden. Ik heb eigenlijk gewoon een dagboek bijgehouden, ook omdat ik vaak details vergeet na een lange tijd. Op deze manier kan ik af en toe terug lezen wat ik allemaal geleerd en gedaan heb.

Het terrein is 5 hectare groot, dus je kan je wel voorstellen dat er veel te zien is. We kregen een korte rondleiding en eindigden bij onze lesruimte. Hier hebben we een kort voorstel rondje gedaan en zijn we begonnen met mediteren. Ik voelde mij gelijk heerlijk ontspannen en kreeg er alleen maar meer zin in! Na de meditatie ging de stilte in en vanaf dat moment werd er onderling niet meer gesproken!

In de middag stond er lunch voor ons klaar. Elke dag werd er een verse soep voor ons bereid door Carolien. En in de avond kookten we met een klein groepje zelf ons avond eten aan de hand van recepten. Ook dit gebeurde allemaal in stilte!  In de ochtend voor dat we begonnen met yoga en mediteren stond er een smoothie voor ons klaar. Bij de meeste retreats is het eten vegetarisch/veganistisch. Bo en ik moesten hier wel aan wennen. Wij zijn namelijk beiden vlees eters hahaha. Ik moet zeggen dat alles best wel lekker was.

Dit zijn een paar gerechten die wij vorige week gegeten hebben:

 • Linze wortel soep met kruiden
 • Bietensoep met tomaat en dille
 • Broccoli courgette soep
 • Rood fruit smoothie
 • Meloen appel munt smoothie
 • Ananas banaan smoothie
 • Spinazie salade met peer
 • Salade met amandelen en tahin dressing
 • Volkoren pasta met walnoten en vegetarisch gehakt
 • Boerenkool taart met zongedroogde tomaatjes

Zit er nou iets tussen wat je lekker lijkt? Laat het mij dan even weten. ik heb van alle recepten foto’s gemaakt! Sommige dingen wil ik met wat aanpassingen thuis graag een keertje namaken.

Dag programma

Zo zag ons programma er dagelijks uit:

Retrait

Ja ja je ziet het goed we starten elke dag al om 07:00 uur! Maar door alle rust ben je in de avond erg moe en ging ik gemiddeld rond 22:00 slapen.

We hebben veel yoga en meditatie gedaan. Yoga is soms best zwaar en ook niet altijd ideaal als je bepaalde blessures hebt. Toch ben ik er tijdens de yoga lessen achter gekomen, dat ik nog best lening ben 😀 Het mediteren is in het begin echt lastig. Het draait allemaal om rust en accepteren wat er op dat moment is! En één van de dingen waar ik het in mijn dagelijks leven erg zwaar mee heb, zijn dingen accepteren! Ik merkte dan ook dat vooral tijdens de zit meditatie (die 20 min duurt) erg veel weerstand voelde. Het gaf mij een heel gespannen gevoel in mijn rug, af en toe lukte het wel om dat los te laten maar na twee dagen ging het gewoon niet meer. Ik ben meer van de yin yang yoga/meditatie. Hierbij draait het vooral om ontspanning van de spieren. Ook de lig meditatie vind ik altijd erg ontspannend. Het is zelfs zo relaxt dat ik er vaak Bijna of zelfs helemaal door in slaap val!

Als ik terug kijk op deze week heb ik zeker wel een groei gemerkt en dan vooral in mijn denk wijzen. De zin die mij het meest bij gebleven is. Is toch wel:

Je bent niet je emotie!

Ik denk dat dit mij geraakt heeft omdat ik vaak overmand word door mijn gevoelens en mij daar te veel in mee laat slepen. Je zou het kunnen zien als een soort mantra.  Wanneer ik het gevoel heb dat mijn emoties een loopje met mij nemen. Herhaal ik deze zin een paar keer voor mezelf, waardoor ik sneller rust krijg in mijn hoofd en lichaam. Ook heb ik geleerd dat stilte best lekker kan zijn alleen niet een hele week! Ik hou ervan om met mensen te praten en om te weten te komen waarom hun klokje tikt zoals het tikt. En door de stilte hebben we elkaar niet leren kennen. Van de meeste mensen wist ik de naam niet meer en die heb ik in mijn hoofd maar een bijnaam gegeven hahaha. Ik zou best nog wel eens een retreat reis willen maken,  maar dan het liefst dat je gewoon mag praten.   En als het wel in stilte zou zijn gewoon een weekendje.   Dat is nog net te doen 😀

 

Paarden weide
Natuur
Yoga
kippen
Selfie
Yoga/meditatie ruimte
pony
gang
les ruimte

Lijkt het jou nou ook leuk om eens op de site te kijken van human awakenings dan heb ik  Hier  de link voor je. Op hun website staat natuurlijk veel uitgebreider uitgelegd wat er allemaal is en of het je ook iets lijkt.  Ik ben benieuwd of jullie ook wel eens een retreat reis hebben gemaakt en hoe jij dat ervaren hebt!

 

 

 

 

What about this?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *